Šta se dobije kada se pomeša otvorenost, posvećenost, profesionalnost i kreativnost zajedno sa beskonačnim brojem prijateljstava. Rezultat je jedna velika zelena porodica – ESTIEM LG Beograd, a kako je do toga zapravo došlo saznajte čitajući dalje!

Prvog aprila, ta zelena porodica slavi svoj 14. rođendan. 14 godina prijateljstva, putovanja, pomeranja granica i igranja na najvišem nivou. U tu čast, hajde da se osvrnemo na naše početke, kako već skoro deceniju i po igramo na najvišem nivou i ostajemo upamćeni kao ambiciozni organizatori uspešnih projekata, ali i nezaboravnih provoda širom Evrope.

2006. godine je želja za osnivanjem studentske organizacije, koja će istovremeno omogućiti sticanje znanja u oblasti menadžementa i tehničkih nauka kao i putovanje i upoznavanje Evrope, sprovedena u delo i tako je ESTIEM LG Beograd osnovan. Tada su prvi put održani Case Study Show, Case Study Sekcija i T.I.M.E.S. Već 2007. godine smo postali punopravni član evropske mreže i imali čast da organizujemo i Europe3D. U periodu od 2008-2010. godine stekli smo zavidan položaj i reputaciju na našem fakultetu, organizovali dva internacionalna događaja i postavili temelje za dva nova lokalna događaja – Dani Sporta i Akademija Modernog Menadžmenta.

Od 2010. do 2012. godine veliki broj naših članova je bio aktivan na centralnom nivou, imali smo čast da organizujemo čak 4 internacionalna događaja od čega je jedan posebno istaknut – Council Meeting Belgrade. Budi Coolturan je 2011. godine nastao u procesu selekcije i do danas je ostao u našoj postavi lokalnih događaja.

Period u kome je naša lokalna grupa doživela najveće uspehe i pohvale za iste jeste 2012-2016. godine. Tada smo proglašeni za najaktinivniju grupu na centrali sa rekordnim brojem od 23 člana, a 2 naša člana su bili potpredsednici u Izvršnom odboru na centralnom nivou. Tada smo i uspostavili današnji proces selekcije, prvi put smo uspešno organizovali ESTIEM LG Belgrade College, ali smo se isto tako susreli sa kriznom situacijom kada je naša zemlja bila pogođena poplavama. Naša zelena organizacija je tada pokazala humanost i požrtvovanost na delu, ali i istrajala u organizovanju svojih projekata uprkos svemu. 2019. godine su uspešno organizovana 3 projekta u jednom mesecu, što je predstavljalo nešto novo za sve ESTIEM-ovce i inicijativa koja je zahtevala maksimalnu profesionalnost i posvećenost. Shodno mesecu u kom se održavao, ovaj poduhvat je dobio naziv Zeleni mart!

Danas, naša organizacija broji preko 150 članova, uspešno realizuje 4 lokalna projekta, Case Study Show, Akademija Modernog Menadžmenta, Dani Sporta i Budi Coolturan, ali se takođe fokusira podjednako i na internacionalne događaje. Tako smo u prethodna 2 meseca imali priliku i čast da po prvi put organizujemo internacionalni projekat Be a Project Manager for 5 Days, koji je oborio sve rekorde i očekivanja, kao i strateški značajan događaj ESTIEM College kome su prisustvovali članovi Izvršnog odbora centralnog nivoa. Ove godine se po prvi put održava i Kolaboracija projekata Case Study Show i Akedemija Modernog Menadžmenta povezujući tako dve tradicije i kreiranje novog iskustva za sve učesnike. ESTIEM takođe vredno radi i na razvoju svojih članova, kako novih tako i onih iskusnijih, organizovanjem internih događaja. Tom prilikom treba pomenuti Motivacioni vikend, ESTIEM LG Belgrade College, Green Starter i Green Future kao upečatljive primere.

 

Aleksa Lukić, predsednik IO 2019/20 obratio nam se shodno ovoj prilici:

„Pre svega bih želeo da čestitam 14. rođendan svim aktivnim i alumni članovima naše organizacije! Ne smemo zaboraviti šta su sve naši prethodnici uradili kako bi lokalna grupa Beograd postala ono što je danas – sinonim za ambiciozne mlade ljude koji funkcionišu kao jedno. Ipak, veliko mi je zadovoljstvo kada vidim kako neka nova generacija ESTIEM – ovaca radi podjednako posvećeno, uz bezbroj novih prijateljstava, kako bi ESTIEM i dalje širio svoj zeleni duh među studentima, podstičući pozitivne promene u društvu.“

Zahvaljujemo se svim našim partnerima i udruženjima koji su podržavali naš rad tokom prethodne godine. Pre svega Fakultetu organizacionih nauka i kompaniji Delhaize Serbia kao generalnom partneru organizacije, zatim i svim našim naturalnim godišnjim partnerima i onima koji su podržali naše projekte. Takođe, zahvaljujemo se Parlamentu FON-a i svim studentskim organizacijama sa istog na izuzetnoj saradnji, sa uverenjem da će takva ostati i u narednom periodu.

Nažalost, zbog trenutne situacije u svetu, tradicionalna proslava rođendana organizacije se ove godine neće održati kako su svi to navikli. Ipak, povodom ove prilike, spremljen je veliki broj online aktivnosti, a o svima njima bićete obavešteni putem društvenih mreža u narednom periodu. Želimo vam svima dobro zdravlje i #OstaniteKodKuće.