“Sunce, voda, plaža. Prelepo. Može li i sutra?”

Nemamo odgovor na takvo pitanje, ali imamo par saveta/namirnica koje Vam mogu pomoći da uživanje potraje u slučaju da ste izgoreli.
Jedan od poznatih efekata crnog čaja je lečenje opekotina. Rashlađeni čaj treba da se nežno nanese na izgorelu kožu, a u istu svrhu može da posluži i čaj od kamilice.
Nakon što ste spremili crni čaj, umočite peškir u njega i nanesite ga na sporna mesta koja su pocrvenela i ostavite da ga koža upije. Idealno bi bilo da ovo uradite pred spavanje, kako bi omogućili koži da se oporavi što efikasnije i dok mirujete. Ujutru istuširajte se mlakom do hladnom vodom i ponovite tretman, ako je potrebno.
Ako ste ikada stavljali krompir u čarape, ili na čelo, kada ste imali temperaturu, znate o kakvom leku je reč. Isti je dobar i u saniranju opekotina. Kolutići krompira hlade kožu, izvlačeći toplotu.
Jabukovo sirće vraća koži pH ravnotežu i uklanja štetne bakterije. Može se koristiti prilikom pravljenja obloga koje će prekrivati delove kože koje je potrebno negovati. Obloge se prave tako što se pamučna krpa natopi u mešavinu od pola litre hladne vode i pola šoljice sirćeta. Ista se menja na svakih 10/15 minuta.
Zobena kaša umiruje iritaciju kože, pomaže u zarastanju i površinski je čisti. Kaša se može koristiti tako što se u napravljenu kupku u kadi sipaju dve do tri šoljice zobene kaše i pomešaju se sa vodom. Nakon 10 minuta voda je spremna i možete leći u kadu. Po završetku, potrebno je isprati kožu hladnom vodom.
Krastavac stimuliše cirkulaciju i hidrira kožu. Stoga, hladni kolutići krastavca mogu biti od koristi u borbi protiv opekotina.
Mazanje jogurta i kiselog mleka su nadaleko čuvene metode i verujemo da ste svi već dobro upoznati sa njihovim pozitivnim efektima, pa ćemo ih samo napomenuti. Kao pravac u kom možete da razmišljate pominjemo uporedno korišćenje namirnica, poput mešavine zobene kaše i jogurta, ili Vama dopadljive kombinacije radi bržeg oporavka.
Izdvajene namirnice su se odlično pokazale u saniranju opekotina i negovanju kože. Pored toga, delotvorno je i tuširanje hladnom vodom, jer hidrira delove kože, kojima je to više nego potrebno.
Koliko god nekome rak bio simpatičan, nije prijatno kad se konstatuje  “crven sam kao rak”. Zato otvorite frižider/plakar i možda Vas tamo već čeka način da izbrišete gore navedenu rečenicu.