„Zločin i kazna” – Fjodor Dostojevski

Roman „Zločin i kazna” Fjodora Dostojevskog je originalno bio objavljen u dvadeset mesečnih nastavaka u ruskom časopisu „Ruski vesnik“ tokom 1866. Ovaj klasik realizma u sebi sadrži neke zanimljive činjenice iz stvarnog života ovog dobro poznatog pisca. Radnja romana smeštena je u veoma realističan Sankt Peterburg.

Ako čitate originalan tekst, ili verodostojan prevod, videćete da je Dostojevski sakrio imena većine lokacija koje pominje, na primer, “V-ski prospekt” znači Voznesenjski prospekt što predstavlja jednu od dugačkih ulica u samom gradu. Kamen ispod kojeg je Raskoljnikov sakrio svoj plen takođe postoji prema priči njegove žene. Žena Dostojevskog, Ana Grigorijevna , priseća se u svojim memoarima da ju je, nedugo posle njihovog venčanja, pisac tokom jedne šetnje odveo u neko dvorište i pokazao joj kamen ispod kojeg je najpoznatiji ubica sakrio ukradene stvari. Takođe, većina sitnih vesti koje se mogu naći u romanu su autentične. Ovo je najkarakterističnije za scenu u kojoj Raskoljnikov pregleda papire u kafani, kao i u razgovoru sa mladim policajcem Zamjotovim koji potom usledi. Konkretan incident o kojem govore se zapravo zaista desio, priča o bandi 50 falsifikatora, među kojima je bio i univerzitetski profesor, objavljena je u “Moskovskoj gazeti” 1865. godine. Kao i događaj sa nervoznim saučesnikom koji je otišao u banku, izazvao ogromnu sumnjičavost, i razotkrio time celu akciju. Poslednja, očekivana činjenica jeste da u Raskoljnikovu ima dosta Dostojevskog. San sa početka romana u kome mladi Raskoljnikov prisustvuje sceni gde čovek prebije svog konja na smrt je sećanje koje je delom autobiografsko.

U svojim beleškama, autor je otkrio da se jasno sećao izmučenog konja kojeg je video u detinjstvu. Takođe, osećanje koje junak ima kada pomogne udovici i deci činovnika Marmeladova koje možda ima veze sa osećajem čoveka osuđenog na smrt koji je odjednom i neočekivano dobio pomilovanje. Ovo oslikava iskustvo Dostojevskog koji je 1849. osuđen na smrt, pošto je bio uhapšen zbog svoje povezanosti sa krugovima furijerista, da bi njegova kazna bila preinačena pismom cara koje je stiglo nekoliko minuta pre pogubljenja. Na kraju Raskoljnikovo utamničenje u Sibiru je bazirano na četvorogodišnjem zatočeništvu koje je Dostojevski proveo u Omsku, zbog političkih zločina: “Sibir. Na obali široke puste reke leži grad, jedan od administrativnih središta Rusije; u gradu tvrđava, u tvrđavi tamnica.”