MALI SAVETI ZA DOBAR CV

Šta je i kako se piše CV?

CV je zvanični, pisani oblik lične promocije, može se reći i lične reklame usmerene ka potencijalnom poslodavcu. Svrha CV-a je predstavljanje vas i vaših kompetencija, obrazovanja i sl. nekome ne zna ništa o vama i nema mnogo vremena da vas upozna na bolji način. Biografija treba da vas predstavi u najboljem svetlu, na koncizan i lepo struktuiran način.  Takođe, svrha CV-a je isticanje ličnih kvaliteta i znanja kako bi poslodavac prepoznao vaš potencijal.

 

 

Osnovni saveti za uspešno pisanje CV-a:

U vreme informatičke ere, računara, interneta i sl. prilično je jednostavno potražiti primere dobrih CV-a na internetu, ali, to nje ključ za uspeh!

Vaš CV mora da bude jedinstven i originalan jednako onoliko koliko ste vi kao ličnost takvi. Ukoliko vaš CV nije šablonski i bezličan, biće primećen, a tim činom se automatski prebacujete u drugi od nekoliko nivoa „igrice“ zvane „zapošljavanje“

Postavite se u poziciju poslodavca koji primi nekoliko hiljada CV-a po jednom raspisanom konkursu i shvatićete kako nije ni malo zabavno čitati jedan od nekoliko hiljada CV-a napisanih u istoj formi sa takoreći istim sadržajem.

 

Da biste se izdvojili iz mase vaš CV treba da bude:

  • Jednostavan,
  • Kratak, sažet,
  • Koncizan,
  • Dizajniran (ali ne preterujte – „jednostavno-idealno“).

 

Šta uključiti u CV?

 

Lični podaci:

Ime i prezime, adresu, broj telefona, email adresu, datum rođenja.

Ukoliko imate svoj veb sajt, blog ili neku drugu stranicu, profil na relevantnim društvenim mrežama npr. Linked IN, navedite i to u CV-u i pokažite da ste originalni i drugačiji.

Ne navodite Fejsbuk profil ako nije javan (ako mogu da ga vide samo vaši prijatelji).

 

Profil i interesovanja:

 

Profil je kratka slika o sebi i obično se stavlja odmah nakon ličnih podataka. On daje sliku čitaocu o usmerenju neke osobe i navodi na pomisao da ste baš VI pravi za dati posao. Profesionalno interesovanje se navodi pre ili posle radnog iskustva i ukazuju na vašu profilisanost i usmerenost.

 

 

Fotografija:

 

Iako je, naravno, bitnije vaše iskustvo i obrazovanje, na onog ko učestvuje u procesu regrutovanja kandidata važan utisak ostaviće i vaša fotografija. Budite nasmejani, prikladno obučeni, u profesionalnom izdanju.

 

Obrazovanje:

Bitno je da naglasiti koju školu i fakultet ste pohađali i u kom periodu. Navedite i formalno i neformalno obrazovanje. Praksa je da se obrazovanje navodi u obrnutom hronološkim redom, dakle poslednje obrazovanje se stavlja na prvo mesto. U današnje vreme poslodavci cene sertifikate tzv. neformalnog obrazovanja, kao i nagrade i stipendije koje ste dobili tokom školovanja.

 

Radno iskustvo:

Kao i kod obrazovanja radno iskustvo se takođe piše u obrnutom hronološkom redosledu. Kod radnog iskustva bitno je navesti naziv poslodavca, naziv radnog mesta kao i opis posla koji si obavljali. Sezonski poslovi takođe su dobrodošli u CV-u.

 

Veštine:

S obzirom da većina početnika i studenata nema previše radnog iskustva prilikom traženja posla vrlo je korisno navesti posebne veštine ili znanja koja imate, a koja se ne vide iz prethodnih podataka. Tako npr. možete da navedete poznavanje stranih jezika, rad na računaru, razvijene prodajne veštine i sl.

 

Dodatne aktivnosti:

 

Sve druge aktivnosti koje nisu strogo poslovne, a mogu vas istaknuti kao aktivnu osobu. Humanitarni i volonterski rad, stručni rad kao što je rad u studentskim organizacijama, organizacija različitih događaja, takmičenja i konkursi, takođe i sportske aktivnosti i uspesi.

 

Preporuke:

Svakako, korisno je navesti preporuke prethodnih poslodavaca ukoliko ih imate.