Nemanja Antić je stručnjak za finansije, head of sales u Military shop-u, direktor Opreme za sport d.o.o Beograd. Sa zadovoljstvom možemo reći da je Nemanja Antić jedan od predavača na našem projektu Be a Project Manager for 5 Days powered by Delhaize, i održaće radionicu o proceni troškova. Upravo iz tog razloga, odlučili smo da mu postavimo par pitanja kako bismo više saznali o njemu i njegovoj struci, ali i šta je ono što ga je najviše privulo da bude deo projekta, i našim participantima približi temu projektnog menadžmenta sa aspekta procene troškova.

1) Šta Vas je privuklo da budete deo projekta “Be a project manager for 5 days”?

Odlicna organizacija ESTIEM-a kao grupe, koncept ideje i poruke koju ESTIEM salje svima nama. Takođe, ne manje bitno i saradnja sa mladim ljudima šiform Evrope i sveta, koji su našli za shodno da posete i našu zemlju. To je svakako bio motiv zbog koga bih želeo da budem deo projekta.

2)Budući da je vaš posao dinamičan, koje mere smatrate da treba preuzeti u planiranju troškova da ne bi došlo do prevelikog odstupanja od zacrtanog budžeta?

Pre svega štednja na ličnom planu, i privatnom životu, ako se tu ne zauzdate, siguran sam da će vas ta karma ispratiti i na poslovni deo života, računajte da 100 eur neracionaone lične potrošnnje pravi 10,000 eura neracionalne poslovne upotrebe novca…Duže radno vreme koje sebi svakako možete da nametnete vam izvesno štedi deo troškova svakog projekta. Budžetiranje, pre svakog posla ili projekta bitno je imati plan troškova, novac koji ste spremni da za to nešto utrošite, i ako probijete taj limit ili se kasnije zadužujete, ili je projekat preskup..Volonteri, pokušajte da deo aktivnost projekta prebacite na volontere. Kvalitet, nekada je bolje nešto skuplje da se plati da bse na duži rok uštedelo.. Predložio bih tih 5 mera, znači: Lična štednja, duže radno vreme, budžetiranje, volonteri, kvalitet.

3) Ukoliko ipak dođe do neplaniranih odstupanja, na koji način se nosite sa takvom situacijom?

Ako ne planirano odstupite na stanje koje je gore po vas, tj. da su vam troškovi veći od planiranih, imate ove 3 opcije na raspolaganju :

  1. pozvati još jednog ili 2 ulagača, i time podeliti vlasništvo…
  2. obratiti se bankama ili fondovima da vas podrže, time plaćate kamate, i gubi vam se profitabilnost
  3. Možete da odložite vreme realizacije projekta, recimo zbog većih troškova pomerate vreme izlaska na market sa juna na dec iste godine.

Kao zaključak, svakako gledajte da vam se to ne desi, a svakako je bitno da vas takva situacija ne pobedi za slučaj i da se desi.

4) Obzirom da će na projektu učestvovati participanti iz 10 različitih zemalja, na koji način mislite da će to uticati na dinamiku radionice?

Ispostavilo da mešane grupe studenata, sa raznih strana, sa raznih univerziteta, i sa više tipova usmerenja, na kraju, posle brainstorminga i kraće diskusije, iznesu najkvalitetnije zaključke u projektu ili nekom poslu. Praksa je pokazala da sve što je uspelo je posledica nekog multidisciplinarnog rada. Dinamika radionice bi moga da bude potpomognita upravo tom raznolikošću

5) Kada biste birali jednu vrednost koju želite da participanti ponesu sa Vaše radionice, koja bi to bila, a šta je ono što biste Vi želeli da ponesete?  

Bez dileme učesnici moraju RAD kao vrednost da ponesu sa radionice. Veliko vreme provedeno na svojim projektima, sa mnogo detalja, sa mnogo razrada, da idejmo gde nam to vodim sa vise razradjenih scenarija, nije realno da očekujete uspeh ako se ne bavite nečim 10h, 7 dana nedeljno recimo… voleo bih da polaznici izvuku takav zakljucak. Za mene lično najveća vrednost bi bila ideje koje sami polaznici mogu svima nama da predstave kao svoje integralne i jedinstvene projekte. Tako da jedva čekam.

Kao i Nemanja, i mi jedva čekamo da se održi ova radionica i da još detaljnije čujemo sve što može da prenese našim participantima. Velika nam je čast i zadovoljstvo što smo dobili priliku da on upotpuni naš projekat Be a Project Manager for 5 Days powered by Delhaize, jer kao što smo mogli da vidimo iz prethodnog intervjua verujemo da će radionica biti ispunjena mnogobrojnim savetima i detaljima procene troškova.