Sa zadovoljstvom možemo da vam predstavimo jednog od predavača projekta Be a Project Manager for 5 Days powered by Delhaize, Ratka Bojovića, izvršnog direktora Evropske trening akademije(EUTA) i Balkanske bezbednosne mreže(BSN). Iza sebe ima zavidnu karijeru koja podrazumeva da je radio na upravljanju i realizaciji EU projekata kao što su FP7 COMPETE, TEMPUS CASA i HORIZON 2020. Velika nam je čast što će upravo Ratko Bojović na našem projektu voditi radionicu na temu upravljanje rizikom, gde će našim participantima iz Evrope, pored teorijskog dela, pružiti i praktičan pogled i susret sa rizikom.

Imali smo tu priliku da Ratku postavimo nekoliko pitanja, na koja je on velikodušno odgovorio i kroz njih malo više predstavio sebe neposredno pred projekat.

1) Šta Vas je privuklo da budete deo projekta Be a project manager for 5 days powered by Delhaize?

Neposrednost ESTIEM tima, ali i njihova dobra informisanost o temi kojom sam se ranije bavio i kratko pisao.

2) Budući da je profesija kojom se bavite vrlo dinamična, kako uspevate da izađete na kraj sa pritiskom koji Vaš posao nosi?

Trudim se da uvek imam širu sliku, preispitujem se koliko je korisno to što radim za moju širu okolinu, porodicu i sebe i podsećam se da je ovo najbolji posao koji trenutno mogu da radim. Takođe, važna je dobra priprema i planiranje, ali se recimo ne opterećujem  previše greškama, trudim se da uradim sve što mogu i što više mogu. Na kraju dana, najvažnije mi je da sam dao sve od sebe, bez obzira na rezultat.

3) Koji aspekt Vaše profesije smatrate da je najbitnije da prenesete participantima ovog projekta?

Moje praktično iskustvo u pripremi, pisanju i implementaciji EU i drugih međunarodnih projekata, a posebno aspekt vezan za upravljanje rizicima u sprovođenju projekata.

4) Obzirom da će na projektu učestvovati participanti iz 10 različitih zemalja, na koji način mislite da će to uticati na dinamiku radionice?

To je i za mene nepoznanica, potrudiću se da učinim radionicu zanimljivom i dinamičnom.

5) Kada biste birali jednu vrednost koju želite da participanti ponesu sa Vaše radionice, koja bi to bila, a šta je ono što biste Vi želeli da ponesete?

Poruka koja je u vezi sa mojom temom radionice jeste da bez obzira na sve potencijalne rizike vezane za implementaciju projekata, važno je da učesnici počnu da pišu i sprovode svoje ideje i projekte u najboljoj veri da će ostvariti šta su naumili i premostiti sve planirane i neplanirane prepreke na tom putu.

 

Zahvalni smo Ratku, i ostalim predavačima projekta,  na neizmernoj podršci i lepoj saradnji i razumevanju. Ovaj intervju je samo jedna puzla velike slagalice koju BPM organizacioni tim vredno slaže i gradi nedeljama unazad. Verujemo da ste uživali u intervjuu isto koliko i mi. Ostanite tu, jer najbolje tek počinje!