Ostao je još samo dan do početka projekta  Be a Project Manager for 5 Days powered by Delhaize. Jedan od cenjenih predavača koga će participanti upoznati i od kog će imati priliku da dosta toga nauče jeste Vesna Janković. Vesna ima dugu karijeru u finansijama a tema same radionice, koju će ona održati na projektu, biće formiranje budžeta. O tome šta je Vesnu privuklo da bude deo ovog projekta kao i odgovore na još neka zanimljiva pitanja možete pronaći u nastavku teksta.

Šta Vas je privuklo da budete deo projekta “Be a project manager for 5 days”?

Vreme u kome se nalazimo karakteristično je po dinamičnim promenama koje utiču na poslovno okruženje i drastično menjaju sliku koje mlade generacije imaju o poslovnom okruzenju, kako kod nas tako i u svetu. Važno je da budu svesni brzine promena i mogućnosti prilagođavanja poslu i snalaženja u budućem radnom okruženju. Stoga, svako prenošenje znanja mladim osobama koje će tek biti na početku karijere je interaktivan proces u kome su obe strane u win-win poziciji.

Kao neko ko se dugo bavi finansijama, šta mislite da je potrebno za uspeh u toj profesiji?

Sam termin finansije pokvriva široko polje koje kao takvo nosi sa sobom niz izazova, pri čemu je najbitnije razumeti da se teorija i praksa poprilično razlikuju i da je iskustvo to koje doprinosi najvećem uspehu u profesiji. Iskustvo se ne odnosi samo na rad u odredjenoj oblasti finansija, iskustvo se takođe stiče u medjuljudskim odnosima sa kolegama, klijentima i ostalim saradnicima, sposobnosti prilagođavanja promenama, da li ste timski igrač. Kao najbitniju komponentu istakla bi da je uvek poželjno da radite na sebi, da budete gladni znanja, jer znanje je moć i ono što niko ne može da vam oduzme. Tada uspeh ne može izostati.

Koliko planiranje budžeta kože biti intuitivno nekome ko se ranije nije susretao sa ovom temom?

Planiranje budžeta jeste u osnovi intuitivan proces, ali da bi bio u potpunosti kao takav i primenjen neophodno je kako poznavanje teoretskih principa i pozicija kreiranja samog budžeta tako i kreativnost i inovativnost u smislu ozbiljnijeg pristupa i posvećenosti samom konkretnom projektu na kome se radi.

Obzirom da će na projektu učestvovati participanti iz 10 različitih zemalja, na koji način mislite da će to uticati na dinamiku radionice?

Posmatrano iz perspektive naših studenata, postoji mogućnost značajne razmene različitih informacija od značaja iz drugih zemalja u smislu različitih makroekonomskih uticaja, kao i geopolitičke situacije generalno. Bitno je da budu aktivni u razmeni informacija, da budu otvoreni za sugestije i dijalog. Naši studenti imaju jednu prednost u razmeni znanja i informacija, a to je širina interesovanja i agresivnost u pristupu obzirom na okruženje i neophodnost borbe za bolji ekonomski ambijent.

 Kada biste birali jednu vrednost koju želite da participanti ponesu sa Vaše radionice, koja bi to bila, a šta je ono što biste Vi želeli da ponesete?

Osnovna vrednost koju svaki mladi čovek treba dobro da učvrsti jeste moralna vertikala, koja je kako u životu tako i u poslu važna za napredak pojedinca. Želim mladim ljudima, koji su na početku svoje karijere ili će tek biti, da prenesem da se rad i trud uvek isplate i da sa takvim stavom ne mogu nikada da pogreše.

 

 

Vesna ističe da je konstantnim učenjem, radom na sebi i usavrsavanjem uspeh zagarantovan. Zahvaljujemo se Vesni na izdvojenom vremenu i velikom entuzijazmu da svoje znjanje prenese mladim inostranim studentima. Verujemo da će u tome uspeti!